My Other Half and My Jewels

Friday, March 23, 2012

Resipi Untuk Tok Na

Tok Na cayang....hari ni saya masak resipi yang campak2. Cam biasa la.....kot-kot nak cuba masak untuk Tok Ki Lan....

Vermicelli dgn Sos Campak2...hehehe

3/4 bungkus vermicelli (beli kat Tunas manja)
Kalau tak dok vermicelli boleh guna spaghetti, angel hair....ikut citarasalah
Rebus je lah....tambah minyak dan garam sikit dalam air rebusan tu, supaya tak melekat.

Sos:-
Bahan 1
2 biji bawang besar
2 biji tomato (buang bijik)
2 batang seleri
Dadukan kecik2....

Bahan 2
2 batang frankfurter Ayamas ( yang rasa black pepper)- cincang halus
Isi Udang (hari ni beli kat Tunas Manja, besar2 - RM 10.00 dapat 13 ekor ....saya potong kecik2. Kalau nak letak sekor2 pun tk pe)

Bahan 3
1 botol sos spaghetti Kimball

Nak masak camana?

1. Tumis bawang sampai masak, masukkan seleri dan tomato.
2. Masukkan frankfurter yang dan di cincang.
3. Tuang sos spaghetti dan kacau hingga mendidih baru masuk udang.
4. Masukkan air kalau pekat sangat dan garam secukup rasa.
5. Masaklah hingga mendidih.
6. Dah masak apa lagi.....ajak lah Tok Ki Lan jamu selera.......