My Other Half and My Jewels

Monday, December 5, 2011

Soto Ayam Ala memyselfandmasayu

     Saya bukannya pandai sangat masak. Family banyak makan di luar. Kami dah ada regular restaurant yang dah dikunjungi sejak anak2 masih kecil. Tak bermakna saya tak masak langsung. Kalau hari-hari sekolah, breakfast tak pernah miss, coz anak bongsu memang tak pernah miss bawak bekal ke sekolah. Selama 6 tahun di sekolah rendah, Aimi si Bongsu tidak suka ke kantin sekolah. amai orang katanya, dia tak suka suasana crowded di kantin sekolah.
     Bila time cuti sekolah ni, kami (saya dan anak) decide untuk have brunch instead of breakfast. Roti canai, nasi lemak is favourite kalau makan kat luar. Bila malas keluar, scramble egg mix with onion, red pepper, green pepper, tomatoes...eaten with rice or bread will do. Anak2 senang makan. Tak perlu susah2.
     Semalam, decide to cook for dinner. 3 beranak je kat rumah. Yang sulung ada kat kampung. Tak perlu "beradong" kata orang Terengganu. Apa-apa yang boleh guna je. Ada ayam je dalam peti ais.....hmmm buat soto je lah. Entah bahan cukup ke tak...tapi apa2 pun kira jadi lah. Dalam 2,3 bulan lepas, Yah Mat Hassan bagi resepi tapi dah tak ingat. Malu nak tanya semula. Jadi ikut resepi hentam2 je lah. (Kalau nak ikut resepi dalam internet...banyak sangat ingredientnya)

Soto Ayam Ala memyselfandmasayu:)

4 dada ayam (organik HPA)
(including leher, kepak, kaki ayam kalau ada untuk rebusan)
3-4 batang serai -dititik
3-4 helai daun limau purut
2 batang saleri
1 batang carrot
3 biji ubi kentang
2 pek ketupat nasi mini
1 bunjut sup
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
1-2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2-3 sudu teh rempah soto (jumpa yang jenama Mak Siti)

1. Blend semua bahan kisar. Tumis hingga naik bau. Masukkan 2 liter air, serai dan sup bunjut dan biar mendidih baru masukkan ayam yang di perap dengan sedikit garam terlebih dahulu.
2. Dalam 10 minit keluarkan ayam. Masukkan saleri, carrot dan kentang. Masak hingga kentang empuk. rasalah sup, tambahkan garam selepas kentang empuk. (Kalau letak garam awal alamatnya tak masin2 lah coz kentang akan serap rasa masin....petua la ni kot)
3. Masukkan daun limau purut untuk keunikkan rasa (petua dari Yah Mat Hassan, dia suruh masukkan santan tp santan tak ada semalam).
4. Goreng ayam yang dikeluarkan sekejap dan carik-carikkan.

     Dinner semalam makan soto ayam + ketupat nasi tanpa kicap lada dan begedil. Koboi je tapi licin. Seronok sangat bila tengok encik asben dan aimi hirup kuah soto slurrrp! Nyum nyum nyum.
     Hari ni entah nak masak apa.....tengah dok tengok resepi puding roti kukus. Jadi ke tak belum tau. Tengok lah nanti. Chow!!

No comments:

Post a Comment